Jadłospis 18.09 - 29.09.2023 r.

Data

Menu obiadowe

Składniki z wydzieleniem alergenów

18.09.2023r.

Poniedziałek

·         Zupa grochowa z kiełbasą

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Makaron ze szpinakiem i serem feta

·         Herbata czarna z cytryną

Zupa grochowa: wywar mięsny, ziemniaki, groch łupany, kiełbasa swojska, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, sól niskosodowa, majeranek, czosnek, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Makaron ze szpinakiem i serem feta: szpinak, makaron durum (mąka pszenna durum), ser typu feta (mleko pasteryzowane, sól, regulator kwasowości), śmietana 18%, masło 82 %, czosnek, olej rzepakowy, sól niskosodowa, pieprz ziołowy

Herbata czarna z cytryną: herbata czarna, cytryna , cukier

19.09.2023r.

Wtorek

·         Zupa brokułowa

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Ziemniaki gotowane

·         Kotlet mielony

·         Sałatka z buraków czerwonych i jabłka

·         Kompot wieloowocowy

Zupa brokułowa : wywar mięsny, ziemniaki, brokuły mrożone, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki,  śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie,  jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól niskosodowa

Kotlet mielony: szynka wp. b/k, łopatka wp. b/k, bułka pszenna kajzerka, mleko UHT 2%, jajo kurze, bułka pszenna tarta, mąka pszenna, olej rzepakowy, cebula, przyprawa do gulaszu, pieprz ziołowy, sól niskosodowa

Sałatka z buraka i jabłka: burak czerwony, jabłka, cebula, ocet jabłkowy, sól niskosodowa, oliwa z oliwek

Kompot wieloowocowy: mieszanka kompotowa, cukier, kwasek cytrynowy

20.09.2023r.

Środa

·         Żurek z jajkiem i ziemniakami

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Kopytka

·         Sos pieczarkowy

·         Kompot śliwkowy

Żurek z jajkiem i ziemniakami: wywar mięsny, ziemniaki, jajo kurze, kiełbasa swojska, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, chrzan ( przetarty korzeń chrzanu, woda, cukier, olej rzepakowy, kwasek cytrynowy, ocet spirytusowy, mleko w proszku, przeciwutleniacz- pirosiarczyn sodu), śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, majeranek, czosnek, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Kopytka :mąka pszenna, woda, mąka ziemniaczana, sól

Sos pieczarkowy: pieczarka, cebula, masło 82%, śmietana 18%, mąka pszenna,mleko UHT 2%,sól niskosodowa, pieprz ziołowy

Kompot śliwkowy : śliwka mrożona, cukier, kwasek cytrynowy

21.09.2023r.

Czwartek

·         Zupa z zielonego groszku

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Ryż gotowany

·         Pieczone podudzie z kurczaka

·         Pomidory ze śmietaną

·         Kompot truskawkowy

Zupa z groszku zielonego: wywar mięsny, ziemniaki, groszek zielony, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki,  śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Ryż gotowany: ryż biały, cebula, masło 82%, sól niskosodowa, jarzynka b/ soli

Pieczone podudzie z kurczaka: udziec drobiowy, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, oliwa z oliwek

Pomidory ze śmietaną: pomidor, cebula, sól niskosodowa, pieprz ziołowy, śmietana 18%

Kompot truskawkowy: truskawka mrożona, cukier, kwasek cytrynowy

22.09.2023r.

Piątek

·         Krupnik jęczmienny

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Makaron z truskawkami w polewie jogurtowej

·         Herbata owocowa

Krupnik jęczmienny: wywar mięsny, ziemniaki, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, koper świeży, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Makaron z truskawkami w polewie jogurtowej: truskawki mrożone, makaron ( mąka pszenna  durum ), jogurt naturalny,śmietana 18%, mleko UHT 2%,cukier

Herbata owocowa: herbata owocowa, cukier, kwasek cytrynowy

25.09.2023r.

Poniedziałek

·         Zupa jarzynowa

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Naleśniki z jabłkami w polewie jogurtowej

·         Herbata czarna z cytryną

Zupa jarzynowa: wywar mięsny, ziemniaki, kalafior mrożony, brokuł mrożony, brukselka, fasolka szparagowa, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki,  śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Naleśniki z jabłkami w polewie jogurtowej: naleśniki z jabłkami (mąka pszenna,jabłka, cukier, woda), jogurt naturalny, śmietana 18%, mleko UHT 2%

Herbata czarna z cytryną: herbata czarna, cytryna, cukier

26.09.2023r.

Wtorek

·         Kapuśniak z białej kapusty

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Ziemniaki gotowane

·         Panierowany filet z kurczaka

·         Mizeria

·         Sok jabłkowy 100%

Kapuśniak z białej kapusty: wywar mięsny, kapusta biała, kiełbasa swojska, koncentrat pomidorowy 30%, marchew, pietruszka, seler , cebula, por, natka pietruszki, koper świeży, majeranek, czosnek, pieprz czarny, pieprz ziołowy,  przyprawa do bigosu, liść laurowy, ziele angielskie, sól niskosodowa, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól niskosodowa

Panierowany filet z kurczaka: filet z piersi kurczaka, mleko UHT 2%, jajo kurze, bułka pszenna tarta, olej rzepakowy, sól niskosodowa, pieprz ziołowy

Mizeria: ogórek, szczypior, cebula, jogurt naturalny, sól niskosodowa, pieprz ziołowy

Sok jabłkowy 100%

27.09.2023r.

Środa

·         Zupa ziemniaczana

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Kasza gryczana

·         Gulasz mięsno-warzywny

·         Papryka świeża

·         Kompot truskawkowy

Zupa ziemniaczana: wywar mięsny, ziemniaki,  marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, sól niskosodowa, majeranek, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Kasza gryczana: kasza gryczana, cebula, masło 82%, sól niskosodowa, jarzynka b/ soli

Gulasz mięsno-warzywny: szynka wp.b/k, pietruszka, seler, marchew, olej rzepakowy, mąka pszenna, cebula, sól niskosodowa, papryka słodka, estragon, pieprz ziołowy, przyprawa do gulaszu, rozmaryn, czosnek, pieprz czarny, jarzynka b/soli

Papryka świeża

Kompot truskawkowy: truskawka mrożona, cukier, kwasek cytrynowy

28.09.2023r.

Czwartek

·         Zupa z czerwonej soczewicy

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Ryż gotowany

·         Szynka wieprzowa pieczona w sosie koperkowym

·         Sałata z jogurtem

·         Kompot wieloowocowy

Zupa z czerwonej soczewicy: wywar mięsny, ziemniaki, soczewica, kiełbasa swojska, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koncentrat pomidorowy 30%, pomidory całe w puszce, sól niskosodowa, majeranek, czosnek, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Ryż gotowany: ryż biały, cebula, masło 82%, sól niskosodowa, jarzynka b/ soli

Pieczona szynka wieprzowa : szynka wp. zrazówka górna, olej rzepakowy, przyprawa do mięsa wieprzowego, przyprawa do gulaszu, sól niskosodowa

Sos koperkowy: koper świeży, cebula, masło 82%, śmietana 18%,mąka pszenna,mleko UHT 2%,sól niskosodowa, pieprz ziołowy

Sałata z jogurtem: sałata, szczypior, rzodkiewka, jogurt naturalny, sól niskosodowa, pieprz ziołowy

Kompot wieloowocowy: mieszanka kompotowa, cukier, kwasek cytrynowy

29.09.2023r.

Piątek

·         Zupa ogórkowa

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Ziemniaki gotowane

·         Ryba panierowana

·         Surówka z kiszonej kapusty

·         Herbata owocowa

Zupa ogórkowa: wywar mięsny, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, śmietana 18%, mąka pszenna,mleko UHT 2%, masło 82%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Ziemniaki gotowane: ziemniaki gotowane, sól niskosodowa

Ryba panierowana: morszczuk,  jajo kurze, bułka pszenna tarta, mleko UHT 2%, olej rzepakowy, pieprz cytrynowy, sól niskosodowa, przyprawa do bigosu, przyprawa do kurczaka, przyprawa do gulaszu

Surówka z kiszonej kapusty, marchwi  i jabłka: kapusta kiszona, marchew, jabłko, cebula, natka pietruszki, sól niskosodowa, pieprz ziołowy, oliwa z oliwek

Herbata owocowa: herbata owocowa, cukier, kwasek cytrynowy

 

Produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zawarte w potrawach:

1- zboża zawierające gluten, 2- skorupiaki, 3- jaja, 4- ryby, 5- orzeszki ziemne, 6- soja, 7- mleko,

8- orzechy, 9- seler, 10- gorczyca, 11- sezam, 12- dwutlenek siarki i siarczyny, 13- łubin, 14- mięczaki

* jadłospis może ulec zmianie                                                                                                          Dobrego apetytu ;))