Jadłospis 02.10-13.10.2023r.

Data

Menu obiadowe

Składniki z wydzieleniem alergenów

02.10.2023r.

Poniedziałek

·         Zupa meksykańska

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Leniwe z masełkiem

·         Surówka z białej kapusty, kopru i szczypiorku

·         Kompot truskawkowy

 

Zupa meksykańska: wywar mięsny, ziemniaki, kiełbasa swojska, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, fasola czerwona, papryka czerwona, kukurydza mrożona, koncentrat pomidorowy 30%, sól niskosodowa, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Leniwe z masłem: kluski leniwe ( mąka pszenna, mąka ziemniaczana, ser twarogowy, ziemniaki), masło 82%, olej rzepakowy

Surówka z białej kapusty, kopru i szczypiorku z jogurtem naturalnym: kapusta biała, szczypior, koper, ocet jabłkowy, sól niskosodowa, pieprz ziołowy, jogurt naturalny

Kompot truskawkowy : truskawki mrożone, cukier

03.10.2023r.

Wtorek

·         Kapuśniak mazurski

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Makaron spaghetti  z sosem bolońskim

·         Kompot śliwkowy

Kapuśniak mazurski : wywar mięsny, kapusta kiszona, kiełbasa swojska, marchew, pietruszka, seler , cebula, por, natka pietruszki, koper świeży, majeranek, czosnek, pieprz czarny, pieprz ziołowy,  przyprawa do bigosu, liść laurowy, ziele angielskie, sól niskosodowa,  jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Makaron spaghetti z sosem bolońskim: szynka wp. b/k, makaron spaghetti (mąka pszenna durum), makaron spaghetti pełnoziarnisty (mąka pszenna pełnoziarnista) cebula, koncentrat pomidorowy 30%, pomidory w puszce, olej rzepakowy, czosnek, papryka słodka, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, zioła prowansalskie, przyprawa do gulaszu, oregano, bazylia

Kompot śliwkowy: śliwka mrożona, cukier

04.10.2023r.

Środa

·         Zupa z zielonego groszku

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Ryż gotowany

·         Kotlet pożarski

·         Ogórek świeży

·         Kompot śliwkowy

Zupa z groszku zielonego: wywar mięsny, ziemniaki, groszek zielony, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki,  śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Ryż gotowany: ryż biały, cebula, masło 82%, sól niskosodowa, jarzynka b/ soli

Kotlet pożarski: filet z piersi kurczaka, jajo kurze, masło 82%, kajzerka pszenna, mleko UHT 2%, bułka pszenna tarta, olej rzepakowy, cebula, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, przyprawa do kurczaka

Ogórek świeży

Kompot śliwkowy: śliwka mrożona, cukier

05.10.2023r.

Czwartek

·         Zupa zacierka z ziemniakami

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Kasza jęczmienna

·         Duszony filet z indyka w sosie                    własnym

·         Bukiet warzyw z masełkiem

·         Kompot wieloowocowy

Zupa zacierka z ziemniakami: wywar mięsny, ziemniaki, makaron zacierka ( mąka pszenna, jaja kurze), marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, sól niskosodowa, olej rzepakowy, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Kasza jęczmienna: kasza jęczmienna, cebula, masło 82%, sól niskosodowa, jarzynka b/ soli

Duszony filet z indyka: filet z indyka, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, oliwa z oliwek

Sos własny: cebula, masło 82%, śmietana 18%, mąka pszenna, oregano, majeranek, pieprz ziołowy, sól niskosodowa

Bukiet warzyw z masełkiem: marchew, brokuł, kalafior, masło 82%

Kompot wieloowocowy: mieszanka kompotowa, cukier

 

06.10.2023r.

Piątek

·         Barszcz czerwony z jajkiem

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Naleśniki z twarogiem w polewie jogurtowo-brzoskwiniowej

·         Herbata czarna z cytryną

Barszcz czerwony z jajkiem: wywar mięsny, burak czerwony, jajo kurze, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, majeranek, czosnek, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, ocet winny czerwony, sól niskosodowa, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Naleśniki z twarogiem w polewie jogurtowo-brzoskwiniowej: naleśniki z serem (mąka pszenna,ser twarogowy, cukier, woda), jogurt naturalny, śmietana 18%, mleko UHT 2%, brzoskwinie w syropie

Herbata czarna z cytryną: herbata czarna, cytryna, cukier

09.10.2023r.

Poniedziałek

·         Krupnik jęczmienny

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Kopytka szpinakowe z masłem i bułką tartą

·         Kompot malinowy

Krupnik jęczmienny: wywar mięsny, ziemniaki, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, koper świeży, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Kopytka szpinakowe z masłem i bułką tartą : kopytka (mąka pszenna, woda, mąka ziemniaczana, szpinak, sól), masło 82%, olej rzepakowy, bułka pszenna tarta

Kompot malinowy: maliny mrożone, cukier

10.10.2023r.

Wtorek

·         Zupa z cieciorką

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Makaron z twarogiem i masłem

·         Kompot wiśniowy

Zupa z cieciorką: wywar mięsny, ziemniaki, cieciorka konserwowa, kiełbasa swojska, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koncentrat pomidorowy 30%, pomidory całe w puszce, sól niskosodowa, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Makaron z twarogiem i masłem: twaróg półtłusty, makaron kokardka ( mąka pszenna  durum ), masło 82%, sól niskosodowa

Kompot wiśniowy: wiśnie mrożone, cukier

11.10.2023r.

Środa

·         Zupa brokułowa

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Pierogi z mięsem okroszone cebulką

·         Surówka z białej kapusty, kopru i

szczypiorku

Kompot porzeczkowy

Zupa brokułowa : wywar mięsny, ziemniaki, brokuły mrożone, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki,  śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie,  jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Pierogi z mięsem okroszone podsmażoną cebulką: pierogi z mięsem (mąka pszenna, mięso wieprzowe, woda, sól, pieprz), cebula, olej rzepakowy, masło 82%, jarzynka b/soli

Surówka z białej kapusty, kopru i szczypiorku: kapusta biała, szczypior, koper, ocet jabłkowy, sól niskosodowa, pieprz ziołowy, oliwa z oliwek

Kompot porzeczkowy: porzeczka czarna mrożona, cukier

12.10.2023r.

Czwartek

·         Zupa ogórkowa z ryżem

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Makaron gotowany

·         Gulasz mięsno-warzywny

·         Kompot truskawkowy

 

Zupa ogórkowa: wywar mięsny, ryż biały, ogórki kiszone, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, śmietana 18%, mąka pszenna,mleko UHT 2%, masło 82%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Makaron gotowany: makaron durum (mąka z pszenicy durum), sól niskosodowa

Gulasz mięsno-warzywny: szynka wp.b/k, pietruszka, seler, marchew, olej rzepakowy, mąka pszenna, cebula, sól niskosodowa, papryka słodka, estragon, pieprz ziołowy, przyprawa do gulaszu, rozmaryn, czosnek, pieprz czarny, jarzynka b/soli

Kompot truskawkowy: truskawka mrożona, cukier

13.10.2023r.

Piątek

·         Zupa pomidorowa z ryżem

·         Pierogi po lubelsku w polewie jogurtowej

·         Herbata owocowa

 

Zupa pomidorowa z ryżem: wywar mięsny, ryż biały,marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, koncentrat pomidorowy 30%,  pomidory w puszce całe,  śmietana 18%, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Pierogi po lubelsku w polewie jogurtowej: pierogi lubelskie (mąka pszenna, woda, ser twarogowy, sól), jogurt naturalny, śmietana 18%, mleko UHT 2%

Herbata owocowa: herbata owocowa, cukier

Produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zawarte w potrawach:

1- zboża zawierające gluten, 2- skorupiaki, 3- jaja, 4- ryby, 5- orzeszki ziemne, 6- soja, 7- mleko,

8- orzechy, 9- seler, 10- gorczyca, 11- sezam, 12- dwutlenek siarki i siarczyny, 13- łubin, 14- mięczaki

* jadłospis może ulec zmianie                                                                                                          Dobrego apetytu ;))