Jadłospis 16.10 - 27.10.2023r.

Data

Menu obiadowe

Składniki z wydzieleniem alergenów

16.10.2023r.

Poniedziałek

·         Krupnik jęczmienny

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Łazanki z kapustą kiszoną i wędliną

·         Kompot malinowy

Krupnik jęczmienny: wywar mięsny, ziemniaki, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, koper świeży, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Łazanki z kapustą kiszoną i wędliną: kapusta kiszona, makaron łazanka ( mąka pszenna durum), marchew, pietruszka, seler, cebula, olej rzepakowy, czosnek, jarzynka b/soli,  majeranek, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, przyprawa do bigosu

Kompot malinowy : malina mrożona, cukier

17.10.2023r.

Wtorek

·         Żurek z jajkiem i kiełbasą

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Ziemniaki gotowane

·         Udziec drobiowy pieczony

·         Sałata lodowa w sosie winegret

·         Kompot wiśniowy

Żurek z jajkiem i kiełbasą: wywar mięsny, jajo kurze, kiełbasa swojska, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, chrzan ( przetarty korzeń chrzanu, woda, cukier, olej rzepakowy, kwasek cytrynowy, ocet spirytusowy, mleko w proszku, przeciwutleniacz- pirosiarczyn sodu),śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, majeranek, czosnek, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól niskosodowa

Udziec drobiowy pieczony: udziec drobiowy, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, oliwa z oliwek

Sałata lodowa z sosem winegret: sałata lodowa, ogórek, cieciorka konserwowa, oliwa z oliwek, cukier, ocet jabłkowy

Kompot wiśniowy: wiśnie mrożone, cukier

18.10.2023r.

Środa

·         Zupa kalafiorowa

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Kasza jęczmienna

·         Schab w sosie koperkowym

·         Pomidor świeży

·         Kompot wieloowocowy

Zupa kalafiorowa: wywar mięsny, ziemniaki, kalafior mrożony, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki,  śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Kasza jęczmienna: kasza jęczmienna, cebula, masło 82%, sól niskosodowa, jarzynka b/ soli

Pieczony schab : schab wp. b/k, olej rzepakowy, przyprawa do mięsa wieprzowego, przyprawa do gulaszu, sól niskosodowa

Sos koperkowy: koper świeży, cebula, masło 82%, śmietana 18%,mąka pszenna,mleko UHT 2%,sól niskosodowa, pieprz ziołowy

Pomidor świeży

Kompot wieloowocowy: mieszanka kompotowa, cukier

19.10.2023r.

Czwartek

·         Zupa grochowa

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Ryż z przyprawami

·         Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

·         Sok jabłkowy 100%

Zupa grochowa: wywar mięsny, ziemniaki, groch łupany, kiełbasa swojska, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, sól niskosodowa, majeranek, czosnek, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Ryż z przyprawami: ryż biały, cebula, masło 82%, sól niskosodowa, jarzynka b/ soli

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym: filet z piersi kurczaka, marchew, kukurydza mrożona, papryka mix mrożona, ananas, cebula,  pomidory w puszce,  koncentrat pomidorowy 30%, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, cukier, ocet jabłkowy, papryka słodka, pieprz ziołowy, sól niskosodowa

Sok jabłkowy 100%: sok jabłkowy z zagęszczonego soku jabłkowego, pasteryzowany

 

20.10.2023r.

Piątek

·         Zupa pomidorowa z makaronem

·         Ziemniaki

·         Ryba w chrupiącej panierce

·         Surówka z czerwonej kapusty i jabłka

·         Herbata owocowa

Zupa pomidorowa z makaronem: wywar mięsny, makaron (mąka pszenna durum),marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, koncentrat pomidorowy 30%,  pomidory w puszce całe,  śmietana 18%, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól niskosodowa

Ryba panierowana: morszczuk,  jajo kurze, bułka pszenna tarta, mleko UHT 2%, olej rzepakowy, pieprz cytrynowy, sól niskosodowa, przyprawa do bigosu, przyprawa do kurczaka, przyprawa do gulaszu

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka: kapusta czerwona, jabłko, cebula, ocet jabłkowy, sól niskosodowa, pieprz ziołowy, oliwa z oliwek

Herbata owocowa: herbata owocowa, cukier

23.10.2023r.

Poniedziałek

·         Zupa meksykańska

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Knedle z mięsem okroszone cebulką

·         Surówka z białej kapusty, marchwi i jabłka

·         Kompot śliwkowy

Zupa meksykańska: wywar mięsny, ziemniaki, kiełbasa swojska, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, fasola czerwona, papryka czerwona, kukurydza mrożona, koncentrat pomidorowy 30%, sól niskosodowa, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 200, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Knedle z mięsem okroszone cebulką: knedle z mięsem ( ziemniaki, mąka pszenna, woda, mąka ziemniaczana, sól, mięso wieprzowe), cebula, masło 82%, jarzynka b/soli

Surówka z białej kapusty, marchwi i jabłka : kapusta biała, marchew, jabłko, cebula, sól niskosodowa, pieprz ziołowy, ocet jabłkowy, jogurt naturalny

Kompot śliwkowy: śliwka mrożona, cukier

24.10.2023r.

Wtorek

·         Zupa jarzynowa

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Kasza jęczmienna

·         Pulpet wieprzowy w sosie pomidorowym

·         Papryka świeża

·         Kompot truskawkowy

Zupa jarzynowa: wywar mięsny, ziemniaki, kalafior mrożony, brokuł mrożony, brukselka, fasolka szparagowa, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Kasza jęczmienna: kasza jęczmienna, cebula, masło 82%, sól niskosodowa, jarzynka b/ soli

Pulpet wieprzowy: szynka wp.b/k, łopatka wp. b/k, jajo kurze,kajzerka pszenna,mleko UHT 2%, olej rzepakowy, mąka pszenna, bułka pszenna tarta, cebula, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, jarzynka b/soli, przyprawa do kurczaka

Sos pomidorowy: pomidory w puszce , koncentrat pomidorowy 30%, cebula, masło extra 82%, sól niskosodowa, pieprz ziołowy

Papryka świeża

Kompot truskawkowy: truskawka mrożona, cukier

25.10.2023r.

Środa

·         Zupa ziemniaczana z kurczakiem

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Kluski śląskie

·         Sos pieczarkowy

·         Kompot wieloowocowy

Zupa ziemniaczana z kurczakiem: wywar mięsny, filet z piersi kurczaka, ziemniaki,  marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, sól niskosodowa, majeranek, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Kluski śląskie: ziemniaki, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, sól, olej rzepakowy

Sos pieczarkowy: pieczarka, cebula, masło 82%, śmietana 18%, mąka pszenna,mleko UHT 2%,sól niskosodowa, pieprz ziołowy

Kompot wieloowocowy: mieszanka kompotowa, cukier

 

26.10.2023r.

Czwartek

·         Kapuśniak z białej kapusty

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Ziemniaki gotowane

·         Panierowany filet z kurczaka

·         Buraczki na ciepło

·         Kompot wiśniowy

Kapuśniak z białej kapusty: wywar mięsny, kapusta biała, kiełbasa swojska, koncentrat pomidorowy 30%, marchew, pietruszka, seler , cebula, por, natka pietruszki, koper świeży, majeranek, czosnek, pieprz czarny, pieprz ziołowy,  przyprawa do bigosu, liść laurowy, ziele angielskie, sól niskosodowa, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól niskosodowa

Panierowany filet z kurczaka: filet z piersi kurczaka, mleko UHT 2%, jajo kurze, bułka pszenna tarta, olej rzepakowy, sól niskosodowa, pieprz ziołowy

Buraczki na ciepło: burak czerwony, cebula, czosnek, masło 82%,ocet jabłkowy, sól niskosodowa

Kompot wiśniowy: wiśnie mrożone, cukier

 

27.10.2023r.

Piątek

·         Zupa ogórkowa

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Makaron z truskawkami w polewie

jogurtowej

·         Herbata czarna z cytryną

Zupa ogórkowa: wywar mięsny, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, śmietana 18%, mąka pszenna,mleko UHT 2%, masło 82%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Makaron z truskawkami w polewie jogurtowej: truskawki mrożone, makaron ( mąka pszenna  durum ), jogurt naturalny,śmietana 18%, mleko UHT 2%,cukier

Herbata czarna z cytryną: herbata czarna, cytryna, cukier

Produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zawarte w potrawach:

1- zboża zawierające gluten, 2- skorupiaki, 3- jaja, 4- ryby, 5- orzeszki ziemne, 6- soja, 7- mleko,

8- orzechy, 9- seler, 10- gorczyca, 11- sezam, 12- dwutlenek siarki i siarczyny, 13- łubin, 14- mięczaki

* jadłospis może ulec zmianie                                                                                                          Dobrego apetytu ;))