Jadłospis 30.10-9.11.2023r.

Data

Menu obiadowe

Składniki z wydzieleniem alergenów

30.10.2023r.

Poniedziałek

·         Zupa z czerwonej soczewicy

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Kasza gryczana

·         Gulasz wieprzowo-wołowy

·         Banan

·         Lemoniada

Zupa z czerwonej soczewicy: wywar mięsny, ziemniaki, soczewica, kiełbasa swojska, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koncentrat pomidorowy 30%, pomidory całe w puszce, sól niskosodowa, majeranek, czosnek, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Kasza gryczana: kasza gryczana, cebula, masło 82%, sól niskosodowa, jarzynka b/ soli

Gulasz wieprzowo-wołowy: polędwiczki wp., udziec wołowy b/k,  olej rzepakowy, mąka pszenna, cebula, sól niskosodowa, papryka słodka, estragon, pieprz ziołowy, przyprawa do gulaszu, rozmaryn, czosnek, pieprz czarny, jarzynka b/soli

Banan

Lemoniada: pomarańcza, cytryna, miód naturalny

31.10.2023r.

Wtorek

·         Zupa zacierka bez ziemniaków

·         Ziemniaki gotowane

·         Kotlet pożarski z indyka

·         Mizeria

·         Kompot jabłkowy

 

Zupa zacierka bez ziemniaków: wywar mięsny, makaron zacierka ( mąka pszenna, jaja kurze), marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, sól niskosodowa, olej rzepakowy, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól niskosodowa

Kotlet pożarski: filet z indyka, jajo kurze, masło 82%, kajzerka pszenna, mleko UHT 2%, bułka pszenna tarta, olej rzepakowy, cebula, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, przyprawa do kurczaka

Mizeria: ogórek, szczypior, cebula, jogurt naturalny, sól niskosodowa, pieprz ziołowy

Kompot jabłkowy: jabłka, cytryny, cukier, goździki

2.11.2023r.

Czwartek

·         Zupa brokułowa

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Ryż gotowany

·         Pieczony filet z indyka w sosie

musztardowo-miodowym

·         Sałata z rzodkiewką i jogurtem naturalnym

·         Kompot wiśniowy

Zupa brokułowa : wywar mięsny, ziemniaki, brokuły mrożone, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki,  śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie,  jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Ryż gotowany: ryż biały, cebula, masło 82%, sól niskosodowa, jarzynka b/ soli

Pieczony filet z indyka: filet z indyka, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, oliwa z oliwek

Sos musztardowo-miodowy: musztarda (woda, gorczyca, ocet spirytusowy, cukier, sól, syrop palonego cukru,przyprawy),miód naturalny, cebula, masło 82%, śmietana 18%,  mąka pszenna, oregano, majeranek, pieprz ziołowy, sól niskosodowa

Sałata z rzodkiewką i  jogurtem naturalnym: sałata, szczypior, rzodkiewka, jogurt naturalny, sól niskosodowa, pieprz ziołowy

Kompot wiśniowy: wiśnia mrożona, cukier

3.11.2023r.

Piątek

·         Barszcz ukraiński

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Makaron z serem twarogowym i masłem

·         Mandarynka

·         Kompot śliwkowy

Barszcz ukraiński: wywar mięsny,burak czerwony, kapusta biała, fasola Jaś, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, śmietana 18%, mleko UHT 2%, mąka pszenna, ocet winny czerwony, majeranek, czosnek, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, sól niskosodowa, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Makaron z twarogiem i masłem: twaróg półtłusty, makaron kokardka ( mąka pszenna  durum ), masło 82%, sól niskosodowa

Mandarynka

Kompot śliwkowy: śliwka mrożona, cukier

6.11.2023r.

Poniedziałek

·         Zupa ogórkowa

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Kasza bulgur

·         Potrawka z kurczaka z groszkiem

zielonym

·         Bukiet warzyw z masełkiem

·         Sok pomarańczowy 100%

Zupa ogórkowa: wywar mięsny, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, śmietana 18%, mąka pszenna,mleko UHT 2%, masło 82%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Kasza bulgur: kasza bulgur, masło 82%, sól niskosodowa, jarzynka b/ soli

Potrawka z kurczaka z groszkiem zielonym: filet z piersi kurczaka, marchew, groszek zielony, masło 82%, śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, cebula, olej rzepakowy, natka pietruszki, papryka słodka, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, przyprawa do kurczaka

Bukiet warzyw z masełkiem: marchew, brokuł, kalafior, masło 82%

Sok pomarańczowy 100%: sok pomarańczowy 100%, pasteryzowany

7.11.2023r.

Wtorek

·         Zupa pomidorowa z makaronem

·         Ziemniaki gotowane

·         Ryba panierowana

·         Surówka z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka

·         Kompot malinowy

Zupa pomidorowa z makaronem: wywar mięsny, makaron (mąka pszenna durum),marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, koncentrat pomidorowy 30%,  pomidory w puszce całe,  śmietana 18%, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól niskosodowa

Ryba panierowana: sandacz,  jajo kurze, bułka pszenna tarta, mleko UHT 2%, olej rzepakowy, pieprz cytrynowy, sól niskosodowa, przyprawa do bigosu, przyprawa do kurczaka, przyprawa do gulaszu

Surówka z kiszonej kapusty, marchwi  i jabłka: kapusta kiszona, marchew, jabłko, cebula, natka pietruszki, sól niskosodowa, pieprz ziołowy, oliwa z oliwek

Kompot malinowy: maliny mrożone, cukier

8.11.2023r.

Środa

·         Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Naleśniki z jabłkami w polewie

jogurtowo-brzoskwiniowej

·         Herbata czarna z cytryną

Barszcz biały:wywar mięsny, jajo kurze, kiełbasa  swojska, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, chrzan ( przetarty korzeń chrzanu, woda, cukier, olej rzepakowy, kwasek cytrynowy, ocet spirytusowy, mleko w proszku, przeciwutleniacz- pirosiarczyn sodu), śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, majeranek, czosnek, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Naleśniki z jabłkami w polewie jogurtowo-brzoskwiniowej: naleśniki z jabłkami (mąka pszenna, jabłka, cukier, woda), jogurt naturalny, śmietana 18%, mleko UHT 2%, brzoskwinie w syropie

Herbata czarna z cytryną: herbata czarna, cytryna, cukier

 

9.11.2023r.

Czwartek

·         Zupa z fasolki szparagowej

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Ziemniaki gotowane

·         Kotlet schabowy

·         Surówka z buraczków czerwonych i jabłka

·         Kompot truskawkowy

Zupa z fasolki szparagowej: wywar mięsny, ziemniaki, fasolka szparagowa, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki,  śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Ziemniaki gotowane:ziemniaki, sól niskosodowa

Kotlet schabowy: schab b/k, jajo kurze, mąka pszenna, bułka pszenna tarta, mleko UHT 2%, cebula, olej rzepakowy, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść laurowy, ziele angielskie

Sałatka z buraczków czerwonych i jabłka: burak czerwony, jabłka, cebula, ocet jabłkowy, cukier, sól niskosodowa, oliwa z oliwek

Kompot truskawkowy: truskawki mrożone, cukier

Produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zawarte w potrawach:

1- zboża zawierające gluten, 2- skorupiaki, 3- jaja, 4- ryby, 5- orzeszki ziemne, 6- soja, 7- mleko,

8- orzechy, 9- seler, 10- gorczyca, 11- sezam, 12- dwutlenek siarki i siarczyny, 13- łubin, 14- mięczaki

* jadłospis może ulec zmianie                                                                                                          Dobrego apetytu ;))