Jadłospis 30.10-9.11.2023r. |
||
Data |
Menu obiadowe |
Składniki z wydzieleniem alergenów |
30.10.2023r. Poniedziałek |
· Zupa z czerwonej soczewicy · Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy · Kasza gryczana · Gulasz wieprzowo-wołowy · Banan · Lemoniada |
Zupa z czerwonej soczewicy: wywar mięsny, ziemniaki, soczewica, kiełbasa swojska, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koncentrat pomidorowy 30%, pomidory całe w puszce, sól niskosodowa, majeranek, czosnek, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól Kasza gryczana: kasza gryczana, cebula, masło 82%, sól niskosodowa, jarzynka b/ soli Gulasz wieprzowo-wołowy: polędwiczki wp., udziec wołowy b/k, olej rzepakowy, mąka pszenna, cebula, sól niskosodowa, papryka słodka, estragon, pieprz ziołowy, przyprawa do gulaszu, rozmaryn, czosnek, pieprz czarny, jarzynka b/soli Banan Lemoniada: pomarańcza, cytryna, miód naturalny |
31.10.2023r. Wtorek |
· Zupa zacierka bez ziemniaków · Ziemniaki gotowane · Kotlet pożarski z indyka · Mizeria · Kompot jabłkowy
|
Zupa zacierka bez ziemniaków: wywar mięsny, makaron zacierka ( mąka pszenna, jaja kurze), marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, sól niskosodowa, olej rzepakowy, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól niskosodowa Kotlet pożarski: filet z indyka, jajo kurze, masło 82%, kajzerka pszenna, mleko UHT 2%, bułka pszenna tarta, olej rzepakowy, cebula, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, przyprawa do kurczaka Mizeria: ogórek, szczypior, cebula, jogurt naturalny, sól niskosodowa, pieprz ziołowy Kompot jabłkowy: jabłka, cytryny, cukier, goździki |
2.11.2023r. Czwartek |
· Zupa brokułowa · Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy · Ryż gotowany · Pieczony filet z indyka w sosie musztardowo-miodowym · Sałata z rzodkiewką i jogurtem naturalnym · Kompot wiśniowy |
Zupa brokułowa : wywar mięsny, ziemniaki, brokuły mrożone, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól Ryż gotowany: ryż biały, cebula, masło 82%, sól niskosodowa, jarzynka b/ soli Pieczony filet z indyka: filet z indyka, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, oliwa z oliwek Sos musztardowo-miodowy: musztarda (woda, gorczyca, ocet spirytusowy, cukier, sól, syrop palonego cukru,przyprawy),miód naturalny, cebula, masło 82%, śmietana 18%, mąka pszenna, oregano, majeranek, pieprz ziołowy, sól niskosodowa Sałata z rzodkiewką i jogurtem naturalnym: sałata, szczypior, rzodkiewka, jogurt naturalny, sól niskosodowa, pieprz ziołowy Kompot wiśniowy: wiśnia mrożona, cukier |
3.11.2023r. Piątek |
· Barszcz ukraiński · Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy · Makaron z serem twarogowym i masłem · Mandarynka · Kompot śliwkowy |
Barszcz ukraiński: wywar mięsny,burak czerwony, kapusta biała, fasola Jaś, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, śmietana 18%, mleko UHT 2%, mąka pszenna, ocet winny czerwony, majeranek, czosnek, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, sól niskosodowa, jarzynka b/soli Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól Makaron z twarogiem i masłem: twaróg półtłusty, makaron kokardka ( mąka pszenna durum ), masło 82%, sól niskosodowa Mandarynka Kompot śliwkowy: śliwka mrożona, cukier |
6.11.2023r. Poniedziałek |
· Zupa ogórkowa · Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy · Kasza bulgur · Potrawka z kurczaka z groszkiem zielonym · Bukiet warzyw z masełkiem · Sok pomarańczowy 100% |
Zupa ogórkowa: wywar mięsny, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, śmietana 18%, mąka pszenna,mleko UHT 2%, masło 82%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól Kasza bulgur: kasza bulgur, masło 82%, sól niskosodowa, jarzynka b/ soli Potrawka z kurczaka z groszkiem zielonym: filet z piersi kurczaka, marchew, groszek zielony, masło 82%, śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, cebula, olej rzepakowy, natka pietruszki, papryka słodka, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, przyprawa do kurczaka Bukiet warzyw z masełkiem: marchew, brokuł, kalafior, masło 82% |
7.11.2023r. Wtorek |
· Zupa pomidorowa z makaronem · Ziemniaki gotowane · Ryba panierowana · Surówka z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka · Kompot malinowy |
Zupa pomidorowa z makaronem: wywar mięsny, makaron (mąka pszenna durum),marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, koncentrat pomidorowy 30%, pomidory w puszce całe, śmietana 18%, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól niskosodowa Ryba panierowana: sandacz, jajo kurze, bułka pszenna tarta, mleko UHT 2%, olej rzepakowy, pieprz cytrynowy, sól niskosodowa, przyprawa do bigosu, przyprawa do kurczaka, przyprawa do gulaszu Surówka z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka: kapusta kiszona, marchew, jabłko, cebula, natka pietruszki, sól niskosodowa, pieprz ziołowy, oliwa z oliwek Kompot malinowy: maliny mrożone, cukier |
8.11.2023r. Środa |
· Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą · Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy · Naleśniki z jabłkami w polewie jogurtowo-brzoskwiniowej · Herbata czarna z cytryną |
Barszcz biały:wywar mięsny, jajo kurze, kiełbasa swojska, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, chrzan ( przetarty korzeń chrzanu, woda, cukier, olej rzepakowy, kwasek cytrynowy, ocet spirytusowy, mleko w proszku, przeciwutleniacz- pirosiarczyn sodu), śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, majeranek, czosnek, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól Naleśniki z jabłkami w polewie jogurtowo-brzoskwiniowej: naleśniki z jabłkami (mąka pszenna, jabłka, cukier, woda), jogurt naturalny, śmietana 18%, mleko UHT 2%, brzoskwinie w syropie Herbata czarna z cytryną: herbata czarna, cytryna, cukier
|
9.11.2023r. Czwartek |
· Zupa z fasolki szparagowej · Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy · Ziemniaki gotowane · Kotlet schabowy · Surówka z buraczków czerwonych i jabłka · Kompot truskawkowy |
Zupa z fasolki szparagowej: wywar mięsny, ziemniaki, fasolka szparagowa, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól Ziemniaki gotowane:ziemniaki, sól niskosodowa Kotlet schabowy: schab b/k, jajo kurze, mąka pszenna, bułka pszenna tarta, mleko UHT 2%, cebula, olej rzepakowy, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść laurowy, ziele angielskie Sałatka z buraczków czerwonych i jabłka: burak czerwony, jabłka, cebula, ocet jabłkowy, cukier, sól niskosodowa, oliwa z oliwek Kompot truskawkowy: truskawki mrożone, cukier |
Produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zawarte w potrawach:
1- zboża zawierające gluten, 2- skorupiaki, 3- jaja, 4- ryby, 5- orzeszki ziemne, 6- soja, 7- mleko,
8- orzechy, 9- seler, 10- gorczyca, 11- sezam, 12- dwutlenek siarki i siarczyny, 13- łubin, 14- mięczaki
* jadłospis może ulec zmianie Dobrego apetytu ;))