Jadłospis 13.11-24.11.2023r.

Data

Menu obiadowe

Składniki z wydzieleniem alergenów

13.11.2023r.

Poniedziałek

·         Zupa z cieciorką

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Pierogi ruskie okroszone cebulką

·         Surówka z białej kapusty, marchwi i jabłka z jogurtem naturalnym

·         Kompot wiśniowy

Zupa z cieciorką: wywar mięsny, ziemniaki, cieciorka konserwowa, kiełbasa swojska, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koncentrat pomidorowy 30%, pomidory całe w puszce, sól niskosodowa, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Pierogi ruskie okroszone  cebulką: pierogi ruskie (mąka pszenna, ziemniaki, woda, ser twarogowy, sól) cebula, masło 82%, olej rzepakowy, jarzynka b/soli

Surówka z białej kapusty, marchwi i jabłka z jogurtem naturalnym: kapusta biała, marchew, jabłko, cebula, sól niskosodowa, pieprz ziołowy, ocet jabłkowy, jogurt naturalny

Kompot wiśniowy: wiśnie mrożone, cukier trzcinowy

14.11.2023r.

Wtorek

·         Zupa jarzynowa

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Ryż gotowany

·         Indyk w sosie słodko-kwaśnym

·         Mandarynka

·         Kompot malinowy

Zupa jarzynowa: wywar mięsny, ziemniaki, kalafior mrożony, brokuł mrożony, brukselka, fasolka szparagowa, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki,  śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Ryż gotowany: ryż biały, cebula, masło 82%, sól niskosodowa, jarzynka b/ soli

Indyk w sosie słodko-kwaśnym: filet z indyka, marchew, kukurydza mrożona, papryka mix mrożona, ananas, cebula,  pomidory w puszce,  koncentrat pomidorowy 30%, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, cukier, ocet jabłkowy, papryka słodka, pieprz ziołowy, sól niskosodowa

Mandarynka

Kompot malinowy: maliny mrożone, cukier trzcinowy

15.11.2023r.

Środa

·         Zupa zacierka bez ziemniaków

·         Ziemniaki gotowane

·         Kotlet mielony

·         Buraczki na ciepło

·         Kompot z czarnej porzeczki

Zupa zacierka bez ziemniaków: wywar mięsny, makaron zacierka ( mąka pszenna, jaja kurze), marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, sól niskosodowa, olej rzepakowy, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól niskosodowa

Kotlet mielony: szynka wp. b/k, łopatka wp. b/k, bułka pszenna kajzerka, mleko UHT 2%, jajo kurze, bułka pszenna tarta, mąka pszenna, olej rzepakowy, cebula, przyprawa do gulaszu, pieprz ziołowy, sól niskosodowa

Buraczki na ciepło: burak czerwony, cebula, czosnek, masło 82%,ocet jabłkowy, sól niskosodowa

Kompot z czarnej porzeczki: porzeczka czarna mrożona, cukier trzcinowy

16.11.2023r.

Czwartek

·         Kapuśniak mazurski

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Kasza jęczmienna

·         Pieczone polędwiczki w sosie pieczarkowym

·         Pomidorki koktajlowe

·         Kompot jabłko-gruszka

Kapuśniak mazurski : wywar mięsny, kapusta kiszona, kiełbasa swojska, marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, cebula, por, natka pietruszki, koper świeży, majeranek, czosnek, pieprz czarny, pieprz ziołowy,  przyprawa do bigosu, liść laurowy, ziele angielskie, sól niskosodowa,  jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Kasza jęczmienna: kasza jęczmienna, cebula, masło 82%, sól niskosodowa, jarzynka b/ soli

Pieczone polędwiczki w sosie pieczarkowym: polędwica wp., przyprawa do wieprzowiny, papryka słodka, oliwa z oliwek, pieczarka, cebula, masło 82%, śmietana 18%, mąka pszenna,mleko UHT 2%,sól niskosodowa, pieprz ziołowy

Pomidorki koktajlowe

Kompot jabłko-gruszka : jabłko, gruszka, cukier trzcinowy, goździki

 

17.11.2023r.

Piątek

·         Krupnik ryżowy

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Makaron z twarogiem i masłem

·         Ciasteczka zbożowe

·         Sok pomarańczowy 100%

Krupnik ryżowy: wywar mięsny, ziemniaki, ryż biały, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, koper świeży, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Makaron z twarogiem i masłem: twaróg półtłusty, makaron kokardka ( mąka pszenna  durum ), masło 82%, sól niskosodowa

Ciasteczka zbożowe: pełnoziarniste płatki owsiane, cukier trzcinowy, żurawina suszona, melasa trzcinowa, miód, sól morska, aromat, emulgator: lecytyny z soi, węglany sodu, mleko, orzechy

Sok pomarańczowy 100% : sok pomarańczowy, pasteryzowany

20.11.2023r.

Poniedziałek

·         Zupa grochowa

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Kopytka

·         Gulasz wołowo-wieprzowy

·         Ogórek kiszony

·         Kompot truskawkowy

Zupa grochowa: wywar mięsny, ziemniaki, groch łupany, kiełbasa swojska, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, sól niskosodowa, majeranek, czosnek, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Kopytka :(mąka pszenna, woda, mąka ziemniaczana, sól niskosodowa, olej rzepakowy

Gulasz wieprzowo-wołowy: szynka wp.b/k, udziec wołowy, olej rzepakowy, mąka pszenna, cebula, sól niskosodowa, papryka słodka, estragon, pieprz ziołowy, przyprawa do gulaszu, rozmaryn, czosnek, pieprz czarny, jarzynka b/soli

Ogórek kiszony

Kompot truskawkowy: truskawka mrożona, cukier trzcinowy

21.11.2023r.

Wtorek

·         Rosół z makaronem

·         Ziemniaki gotowane

·         Filet z kurczaka w migdałach

·         Pomidory ze śmietaną

·         Kompot śliwkowy

Rosół z makaronem : makaron nitka (semolina z pszenicy durum),wywar mięsny, szponder wołowy, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, koper świeży, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól niskosodowa

Filet z kurczaka w migdałach: filet z piersi kurczaka, mleko UHT 2%, jajo kurze, bułka pszenna tarta,płatki migdałowe, olej rzepakowy, sól niskosodowa, pieprz ziołowy

Pomidory ze śmietaną: pomidory, cebula cukrowa, śmietana 18%, pieprz ziołowy, sól niskosodowa

Kompot śliwkowy: śliwka mrożona, cukier trzcinowy

22.11.2023r.

Środa

·         Zupa kalafiorowa

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Ryż gotowany

·         Udziec drobiowy pieczony

·         Sałata lodowa z cieciorką w sosie winegret

·         Kompot malinowy

 

Zupa kalafiorowa: wywar mięsny, ziemniaki, kalafior mrożony, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki,  śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Ryż gotowany: ryż biały, cebula, masło 82%, sól niskosodowa, jarzynka b/ soli

Udziec drobiowy pieczony: udziec drobiowy, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, oliwa z oliwek

Sałata lodowa z sosem winegret: sałata lodowa, pomidor, ogórek, cieciorka konserwowa, oliwa z oliwek, cukier, ocet jabłkowy

Kompot malinowy: maliny mrożone, cukier trzcinowy

23.11.2023r.

Czwartek

·         Zupa pieczarkowa

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Spaghetti bolońskie

·         Pomarańcza

·         Sok jabłko-wiśnia 100%

Zupa pieczarkowa: wywar mięsny, ziemniaki, pieczarka, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki,  śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Spaghetti bolońskie: szynka wp. b/k, makaron spaghetti pełnoziarnisty (mąka pszenna pełnoziarnista) cebula, koncentrat pomidorowy 30%, pomidory w puszce, ser żółty ( mleko, sól, chlorek wapnia, azotan potasu, barwnik, bakterie fermentacji mlekowej), olej rzepakowy, czosnek, papryka słodka, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, zioła prowansalskie, przyprawa do gulaszu, oregano, bazylia

Pomarańcza

Sok jabłko-wiśnia 100%: sok jabłko-wiśnia, pasteryzowany

 

 

24.11.2023r.

Piątek

·         Zupa ogórkowa

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Ziemniaki gotowane

·         Ryba panierowana

·         Surówka z czerwonej kapusty i jabłka

·         Kompot wieloowocowy

Zupa ogórkowa: wywar mięsny, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, śmietana 18%, mąka pszenna,mleko UHT 2%, masło 82%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól niskosodowa

Ryba panierowana: dorsz,  jajo kurze, bułka pszenna tarta, mleko UHT 2%, olej rzepakowy, pieprz cytrynowy, sól niskosodowa, przyprawa do bigosu, przyprawa do kurczaka, przyprawa do gulaszu

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka: kapusta czerwona, jabłko, cebula, ocet jabłkowy, sól niskosodowa, pieprz ziołowy, oliwa z oliwek

Kompot wieloowocowy: mieszanka kompotowa, cukier trzcinowy

Produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zawarte w potrawach:

1- zboża zawierające gluten, 2- skorupiaki, 3- jaja, 4- ryby, 5- orzeszki ziemne, 6- soja, 7- mleko,

8- orzechy, 9- seler, 10- gorczyca, 11- sezam, 12- dwutlenek siarki i siarczyny, 13- łubin, 14- mięczaki

* jadłospis może ulec zmianie                                                                                                          Dobrego apetytu ;))