Jadłospis 12.02 - 23.02.2024r.

Data

Menu obiadowe

Składniki z wydzieleniem alergenów

12.02.2024r.

Poniedziałek

ˇ         Żurek z jajkiem, kiełbasš i ziemniakami

ˇ         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

ˇ         Makaron ze szpinakiem i serem feta

ˇ         Jabłko

ˇ         Kompot malinowy

Żurek z jajkiem i ziemniakami: wywar mięsny, ziemniaki, jajo kurze, kiełbasa swojska, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, chrzan ( przetarty korzeń chrzanu, woda, cukier, olej rzepakowy, kwasek cytrynowy, ocet spirytusowy, mleko w proszku, przeciwutleniacz- pirosiarczyn sodu), œmietana 18%, mška pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, majeranek, czosnek, pieprz czarny, liœć laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mška pszenna typ 750, mška żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mška pszenna typ 750, mška żytnia typ 720, mška żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mška orkiszowa typ 1850, mška żytnia typ 720, woda, sól

Makaron ze szpinakiem i serem feta: szpinak, makaron durum (mška pszenna durum), ser typu feta (mleko pasteryzowane, sól, regulator kwasowoœci), masło 82 %, czosnek, olej rzepakowy, sól niskosodowa, pieprz ziołowy

Jabłko

Kompot malinowy: maliny mrożone, cukier

 

13.02.2024r.

Wtorek

ˇ         Zupa zacierka z ziemniakami

ˇ         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

ˇ         Ryż gotowany

ˇ         Pieczony udziec z kurczaka

ˇ         Sałatka z kapusty pekińskiej, papryki i cieciorki

ˇ         Kompot œliwkowy

Zupa zacierka z ziemniakami: wywar mięsny, ziemniaki, makaron zacierka ( mška pszenna, jaja kurze), marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper œwieży, natka pietruszki, sól niskosodowa, olej rzepakowy, pieprz czarny, liœć laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mška pszenna typ 750, mška żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mška pszenna typ 750, mška żytnia typ 720, mška żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mška orkiszowa typ 1850, mška żytnia typ 720, woda, sól

Ryż gotowany: ryż biały, cebula, masło 82%, sól niskosodowa, jarzynka b/ soli

Pieczony udziec z kurczaka: udziec drobiowy, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, oliwa z oliwek

Sałatka z kapusty pekińskiej, papryki i cieciorki: kapusta pekińska, papryka, cieciorka konserwowa, zioła prowansalskie, sól niskosodowa, ocet jabłkowy, oliwa z oliwek, pieprz ziołowy

Kompot œliwkowy: œliwka mrożona, cukier

14.02.2024r.

Œroda

ˇ         Zupa ogórkowa na masełku

ˇ         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

ˇ         Ziemniaki gotowane

ˇ         Ryba panierowana

ˇ         Surówka z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka

ˇ         Kompot wiœniowy

Zupa ogórkowa: masło extra  82 %, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper œwieży, natka pietruszki, œmietana 18%, mška pszenna,mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liœć laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mška pszenna typ 750, mška żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mška pszenna typ 750, mška żytnia typ 720, mška żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mška orkiszowa typ 1850, mška żytnia typ 720, woda, sól

Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól niskosodowa

Ryba panierowana: dorsz,  jajo kurze, bułka pszenna tarta, mleko UHT 2%, olej rzepakowy, pieprz cytrynowy, sól niskosodowa, przyprawa do bigosu, przyprawa do kurczaka, przyprawa do gulaszu

Surówka z kiszonej kapusty, marchwi  i jabłka: kapusta kiszona, marchew, jabłko, cebula, natka pietruszki, sól niskosodowa, pieprz ziołowy, oliwa z oliwek

Kompot wiœniowy: wiœnie mrożone, cukier

15.02.2024r.

Czwartek

ˇ         Zupa meksykańska

ˇ         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

ˇ         Kasza jęczmienna

ˇ         Pieczone polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

ˇ         Kompot truskawkowy

Zupa meksykańska: wywar mięsny, ziemniaki, kiełbasa swojska, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper œwieży, natka pietruszki, fasola czerwona, papryka czerwona, kukurydza mrożona, koncentrat pomidorowy 30%, sól niskosodowa, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liœć laurowy, pieprz czarny, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mška pszenna typ 750, mška żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mška pszenna typ 750, mška żytnia typ 720, mška żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mška orkiszowa typ 1850, mška żytnia typ 720, woda, sól

Kasza jęczmienna: kasza jęczmienna, cebula, masło 82%, sól niskosodowa, jarzynka b/ soli

Pieczone polędwiczki wieprzowe: polędwica wieprzowa, olej rzepakowy, przyprawa do mięsa wieprzowego, przyprawa do gulaszu, sól niskosodowa

Sos pieczarkowy: pieczarka, cebula, masło 82%, œmietana 18%, mška pszenna,mleko UHT 2%,sól niskosodowa, pieprz ziołowy

Kompot truskawkowy: truskawka mrożona, cukier

16.02.2024r.

Pištek

ˇ         Barszcz czerwony z jajkiem

ˇ         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

ˇ         Makaron z twarogiem i masłem

ˇ         Pomarańcza

ˇ         Kompot jabłkowy

Barszcz czerwony z jajkiem: wywar mięsny, burak czerwony, jajo kurze, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, œmietana 18%, mška pszenna, mleko UHT 2%, majeranek, czosnek, pieprz czarny, liœć laurowy, ziele angielskie, ocet winny czerwony, sól niskosodowa, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mška pszenna typ 750, mška żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mška pszenna typ 750, mška żytnia typ 720, mška żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mška orkiszowa typ 1850, mška żytnia typ 720, woda, sól

Makaron z twarogiem i masłem: twaróg półtłusty, makaron kokardka ( mška pszenna  durum ), masło 82%, sól niskosodowa

Pomarańcza

Kompot jabłkowy: jabłka, cytryny, goŸdziki, cukier

19.02.2024r.

Poniedziałek

ˇ         Zupa pieczarkowa

ˇ         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

ˇ         Bułka kajzerka

ˇ         Fasolka po bretońsku

ˇ         Jabłko

ˇ         Lemoniada pomarańczowa

Zupa pieczarkowa z ziemniakami: wywar mięsny, ziemniaki, pieczarka, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper œwieży, natka pietruszki,  œmietana 18%, mška pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liœć laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mška pszenna typ 750, mška żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mška pszenna typ 750, mška żytnia typ 720, mška żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mška orkiszowa typ 1850, mška żytnia typ 720, woda, sól

Kajzerka: mška pszenna typ 500, mška pszenna typ 750, mška żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, cukier, margaryna

Fasolka po bretońsku: fasola Jaœ, kiełbasa swojska ,szynka wp. b/k, koncentrat pomidorowy 30%, olej rzepakowy, mška pszenna, czosnek, majeranek, papryka słodka, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, przyprawa do gulaszu

Jabłko

Lemoniada pomarańczowa: pomarańcze, cytryny, miód naturalny

20.02.2024r.

Wtorek

ˇ         Rosół z makaronem

ˇ         Ziemniaki gotowane

ˇ         Gulasz wieprzowo-wołowy

ˇ         Surówka z kapusty białej, marchwi i jabłka

ˇ         Kompot truskawkowy

Rosół z makaronem : makaron nitka (semolina z pszenicy durum),wywar mięsny, szponder wołowy, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, koper œwieży, sól niskosodowa, pieprz czarny, liœć laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól niskosodowa

Gulasz wieprzowo-wołowy: szynka wp. b/k, udziec wołowy, olej rzepakowy, mška pszenna, cebula, sól niskosodowa, papryka słodka, estragon, pieprz ziołowy, przyprawa do gulaszu, rozmaryn, czosnek, pieprz czarny, jarzynka b/soli

Surówka z białej kapusty, marchwi i jabłka z jogurtem naturalnym: kapusta biała, marchew, jabłko, cebula, sól niskosodowa, pieprz ziołowy, ocet jabłkowy, jogurt naturalny

Kompot truskawkowy: truskawka mrożona, cukier

21.02.2024r.

Œroda

ˇ         Zupa z fasolki szparagowej

ˇ         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

ˇ         Pierogi ruskie okroszone cebulkš

ˇ         Ogórek z koperkiem w sosie winegret

ˇ         Kompot wieloowocowy

Zupa z fasolki szparagowej: wywar mięsny, ziemniaki, fasolka szparagowa, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper œwieży, natka pietruszki,  œmietana 18%, mška pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liœć laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mška pszenna typ 750, mška żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mška pszenna typ 750, mška żytnia typ 720, mška żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mška orkiszowa typ 1850, mška żytnia typ 720, woda, sól

Pierogi ruskie okroszone  cebulkš: pierogi ruskie (mška pszenna, ziemniaki, woda, ser twarogowy, sól) cebula, masło 82%, olej rzepakowy, jarzynka b/soli

Ogórek z koperkiem w sosie winegret: ogórek, koperek, ocet jabłkowy, sól niskosodowa, oliwa z oliwek, pieprz ziołowy, cukier

Kompot wieloowocowy:mieszanka kompotowa, cukier

22.02.2024r.

Czwartek

ˇ         Kapuœniak mazurski

ˇ         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

ˇ         Ryż gotowany

ˇ         Panierowany filet z kurczaka

ˇ         Sałatka z buraczków czerwonych

ˇ         Kompot malinowy

Kapuœniak mazurski: wywar mięsny, kapusta kiszona, kiełbasa swojska, marchew, pietruszka, seler , cebula, por, natka pietruszki, koper œwieży, majeranek, czosnek, pieprz czarny, pieprz ziołowy,  przyprawa do bigosu, liœć laurowy, ziele angielskie, sól niskosodowa,  jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mška pszenna typ 750, mška żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mška pszenna typ 750, mška żytnia typ 720, mška żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mška orkiszowa typ 1850, mška żytnia typ 720, woda, sól

Ryż gotowany: ryż biały, cebula, masło 82%, sól niskosodowa, jarzynka b/ soli

Panierowany filet z kurczaka: filet z piersi kurczaka, mleko UHT 2%, jajo kurze, bułka pszenna tarta, olej rzepakowy, sól niskosodowa, pieprz ziołowy

Sałatka z buraczków czerwonych: burak czerwony, jabłka, cebula, ocet jabłkowy, sól niskosodowa, oliwa z oliwek, cukier

Kompot malinowy: maliny mrożone, cukier

23.02.2024r.

Pištek

ˇ         Zupa jarzynowa

ˇ         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

ˇ         Ziemniaki gotowane

ˇ         Pulpet rybny w sosie pomidorowym z warzywami

ˇ         Sok jabłko-pomarańcza 100%

Zupa jarzynowa: wywar mięsny, ziemniaki, kalafior mrożony, brokuł mrożony, brukselka, fasolka szparagowa, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper œwieży, natka pietruszki,  œmietana 18%, mška pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liœć laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mška pszenna typ 750, mška żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mška pszenna typ 750, mška żytnia typ 720, mška żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mška orkiszowa typ 1850, mška żytnia typ 720, woda, sól

Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól niskosodowa

Pulpet rybny: morszczuk, jajo kurze, olej rzepakowy, mška pszenna, kasza manna, bułka pszenna tarta, cebula, pieprz cytrynowy, sól niskosodowa

Sos pomidorowy z warzywami: marchew, seler, pietruszka, pomidory w puszce , koncentrat pomidorowy 30%, cebula, masło extra 82%, sól niskosodowa, pieprz ziołowy

Sok jabłko-pomarańcza 100%: sok jabłko-pomarańcza 100%, pasteryzowany

Produkty powodujšce alergie lub reakcje nietolerancji zawarte w potrawach:

1- zboża zawierajšce gluten, 2- skorupiaki, 3- jaja, 4- ryby, 5- orzeszki ziemne, 6- soja, 7- mleko,

8- orzechy, 9- seler, 10- gorczyca, 11- sezam, 12- dwutlenek siarki i siarczyny, 13- łubin, 14- mięczaki

* jadłospis może ulec zmianie                                                                                                          Dobrego apetytu ;))