PHP-Fusion Powered Website

Certyfikaty




Dyrekcja

Wicedyrektor
mgr Marta Martyniuk

Pn 1200 - 1500
Wt 1200 - 1400
Śr 730 - 915
Cz 1200 - 1315
Pt 900 - 1200 filia

Dyrekcja

Wicedyrektor
mgr Anna Trochimowicz

Pn 730 - 1000
Wt 1000 - 1200
Śr 1100 - 1300
Cz 730 - 900
Pt 1100 - 1400

Dyrekcja

Wicedyrektor
mgr Iwona Wąsik

Pn 1000 - 1200
Wt 730 - 1100
Śr 1300 - 1500
Cz 1300 - 1400
Pt 730 - 1000

Enzymy od brudnej roboty

Klasy 1-327 marca odbyły się w naszej klasie 2a, cykliczne warsztaty UniKids. Tematem były „Enzymy od brudnej roboty”. Wykonywaliśmy doświadczenia, które miały nam przybliżyć ich działanie i pokazać, jaką rolę pełnią w organizmach żywych i otaczającym nas środowisku. Dowiedzieliśmy się, że szpinak polany wodą utlenioną pieni się, a jest to związane z działaniem enzymów. Owocowe galaretki nie zawsze stężeją, bo takie owoce jak kiwi, papaja czy ananas zawierają w sobie enzym, który niszczy żelatynę, dlatego musimy pamiętać aby nie dodawać ich do żelatynowych deserów, jeśli chcemy mieć szybki efekt. Najbardziej widowiskowe jednak okazało się doświadczenie nazwane przez prowadzących „drożdżową eksplozją”, kiedy to po dodaniu drożdży do wody utlenionej powstał wulkan piany wypływający z menzurki. Enzymy zawarte w drożdżach przyśpieszyły reakcje, a dzięki kolorowym barwnikom dodanym do wody nasze wulkany miały różne barwy. Enzymy to w większości białka, które ulegają zniszczeniu w wysokiej temperaturze. Człowiek wykorzystuje działanie enzymów w recyklingu do rozkładania plastikowych butelek, a „sprytny” enzym o nazwie „fast pet” rozkłada plastik w 70 st. C w ten sposób ze starych butelek powstają nowe, a my dbamy o nasze środowisko. Prawda, że wszystko to jest niezwykle ciekawe? My też tak uważamy i z niecierpliwością czekamy na następne zajęcia.

Galeria foto


Anna Iwaniak

Wygenerowano w sekund: 0.01
12,627,790 unikalne wizyty