PHP-Fusion Powered Website

Certyfikaty




Dyrekcja

Wicedyrektor
mgr Marta Martyniuk

Pn 1200 - 1500
Wt 1200 - 1400
Śr 730 - 915
Cz 1200 - 1315
Pt 900 - 1200 filia

Dyrekcja

Wicedyrektor
mgr Anna Trochimowicz

Pn 730 - 1000
Wt 1000 - 1200
Śr 1100 - 1300
Cz 730 - 900
Pt 1100 - 1400

Dyrekcja

Wicedyrektor
mgr Iwona Wąsik

Pn 1000 - 1200
Wt 730 - 1100
Śr 1300 - 1500
Cz 1300 - 1400
Pt 730 - 1000

Dobrzejemy ze Szkołą na widelcu

Klasy 1-3
Świetlica nr 8: Zmysły


Zmysły to temat naszego kolejnego spotkania. Dzięki nim jesteśmy w stanie poznawać otaczający nas świat, to one ostrzegają nas przed niebezpieczeństwem i to dzięki zmysłom odczuwamy przyjemność. Jakie zmysły ma człowiek i do czego mu służą ? tej odpowiedzi szukali uczniowie ze świetlicy nr 8. Wprowadzeniem do naszych zajęć był film edukacyjny z naszym przyjacielem Marchwianem, dzięki któremu dowiedzieliśmy się, że do najważniejszych zmysłów człowieka należą: wzrok, słuch, węch i smak. Wszystkie one mają wpływ na nasze zdrowie, dlatego należy o nie dbać.

Agnieszka Kanar
Magdalena Kasperek
Paulina Matysek
Magdalena Stacharska-Malec.

Klasa 1e: Smaki i zioła


Uczniowie klasy 1e po kolejnym filmowym spotkaniu z Marchwianem i Ulą są bogatsi o wiedzę o podstawowych smakach pokarmów. O tym, że rozróżniamy smaki: słodki, gorzki, kwaśny, słony, wiedzą wszyscy, ale o tym że nowością jest smak tzw. umami (z japońskiego umai, czyli pyszny), wiedzą tylko uczestnicy kolejnych zajęć ze Szkołą na widelcu.
Pierwszoklasiści poza nabyciem nowej wiedzy, utwierdzili się w przekonaniu, że lepsze niż sól, do przyprawiania pokarmów są przeróżne zioła. Nie dość, że zdrowsze, to nadają wyrazistszy smak i zapach przygotowywanym daniom. A same zioła w kuchni w doniczkach? Nie dość, że są śliczną ozdobą, to i naturalnym odświeżaczem powietrza. Polecamy.
Ela Korzeniowska
Wygenerowano w sekund: 0.01
12,630,605 unikalne wizyty