PHP-Fusion Powered Website

Certyfikaty




Dyrekcja

Wicedyrektor
mgr Marta Martyniuk

Pn 1200 - 1500
Wt 1200 - 1400
Śr 730 - 915
Cz 1200 - 1315
Pt 900 - 1200 filia

Dyrekcja

Wicedyrektor
mgr Anna Trochimowicz

Pn 730 - 1000
Wt 1000 - 1200
Śr 1100 - 1300
Cz 730 - 900
Pt 1100 - 1400

Dyrekcja

Wicedyrektor
mgr Iwona Wąsik

Pn 1000 - 1200
Wt 730 - 1100
Śr 1300 - 1500
Cz 1300 - 1400
Pt 730 - 1000

Gniazdo do schrupania

Klasy 1-3Piosenka o przepiórce na początek, następnie porównywanie przeróżnej wielkości jaj ptasich, obserwacja przepiórek, jak jedzą i próbują latać, a na koniec słodkie gniazda ptasie - to tak w skrócie przebieg kwietniowych zajęć kulinarno-przyrodniczych z Panią Joanną Pyzą. W miniony wtorek: 2 kwietnia uczestniczyli w nich uczniowie klasy Ib i Ie.

Na początek padło słuszne pytanie: dlaczego akurat w kwietniu mówimy o jajkach?
Okazało się, że odpowiedź nawet dla pierwszoklasistów jest oczywista: bo wtedy są święta jajeczne, czyli Wielkanoc. Poza tym właśnie wiosną ptaki składają jaja, by mieć małe. Jedne z najmniejszych jaj należą do przepiórek. Wiedzieliście, że zawartość stu jaj przepiórczych zmieściłaby się w jednym strusim? Pierwszoklasiści mieli okazję potrzymać prawdziwe jajo strusie i spróbować gotowanych jaj przepiórczych. Następnie Pani Joasia wyjęła z torby jedną przepiórkę i drugą, i trzecią. Radości dzieci nie da się ubrać w słowa, szczególnie gdy drobne ptaszki unosiły się w górę, próbując pokazać swoje umiejętności w powietrzu. Na koniec pierwszoklasiści zrobili pyszne gniazdka ptasie: babeczki wypełnione czekoladą i żelkami o różnych smakach, wyglądały tak smakowicie, że mało komu udało się ich nie zjeść od razu.
Bardzo dziękujemy pani Joasi za kolejną fantastyczną przygodę kulinarno-przyrodniczą.

Ela Korzeniowska
Wygenerowano w sekund: 0.01
12,626,886 unikalne wizyty