„Podbasenie” szykuje zapasy na zimę
Dodane przez Maryla Wegorska dnia Listopad 07 2017 23:12:55
Kiszona kapusta od dawna była chętnie spożywana, gdyż jej uprawa była prosta i tania. Potrawy
z kapusty dodawały zdrowia i sił.
Dzięki panu Wiesławowi Bednarczykowi – wychowawcy klasy 3 „f” - wszystkie dzieci uczące się na „podbaseniu” miały okazję zobaczyć jak szatkuje się kapustę szatkownicą skrzynkową. Pan Wiesio barwnie opowiadał o rytuale przygotowywania główek kapusty, o beczkach wyparzanych wrzątkiem, szatkowaniu, ubijaniu kapusty bosymi stopami lub drewnianym ubijakiem i przechowywaniu beczek
z kiszącą się kapustą w piwnicach.
Uczniowie z ciekawością słuchali i oglądali szatkowanie. Chętnych do pomocy było wielu, ale to ciężka
i niebezpieczna praca dla niewprawionych dzieci.
Niestety, nie udało się zakisić poszatkowanej kapusty, gdyż została ze smakiem zjedzona przez uczniów i ich wychowawców.