Marchwian znów u nas gości
Dodane przez Ela Korzeniowska dnia Październik 02 2018 12:13:01
Ubiegłoroczne, comiesięczne zajęcia o zdrowym żywieniu, cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród uczniów klas młodszych. Właśnie dlatego w bieżącym roku szkolnym, ponownie bierzemy udział w projekcie: Szkoła na widelcu, tym razem w drugiej edycji. W rozwinięciu dowiecie się, jak wyglądała realizacja pierwszego tematu w wybranych klasach. Zapraszamy do lektury.
Treść rozszerzona
Klasa 1 e:
Jak dobrze jeść by dobrze żyć?


Tegoroczne pierwsze spotkanie z Marchwianem i Ulą, nosiło tytuł: Dlaczego jedzenie jest ważne? W czasie jego trwania pierwszaki dowiedziały się, czym jest piramida żywienia i ku zaskoczeniu niejednego, okazało się, że to wcale nie jest piętrowo ułożona żywność… Co gorsza ukochane słodycze znalazły się poza nią. Uczniowie poznali odpowiedź na pytanie, dlaczego warto jeść owoce i warzywa, nawet 5 razy dziennie.

Korzystając ze wskazówek telewizyjnych przyjaciół: Uli i Marchwiana, stworzyliśmy klasową piramidę żywienia i wzorowe śniadanie, obiad, kolację. Nie zapomnieliśmy również o zdrowym drugim śniadaniu i podwieczorku.

Dzięki zajęciom uczniowie dowiedzieli się, że na świecie jest 10 tys. odmian pomidorów i 300 odmian czosnku. Jeśli więc ktoś twierdzi, że ich nie lubi, to może jeszcze nie trafił na swój gatunek?
Największym zaskoczeniem były chyba wyniki badań, zgodnie z którymi człowiek w ciągu swojego życia zjada aż 40 ton żywności. To tyle, ile waży 9 słoni!

Ela Korzeniowska