Ciekawostki Marchwiana
Dodane przez Ela Korzeniowska dnia Listopad 04 2018 13:39:44
Mija kolejny miesiąc, zatem czas na krótkie sprawozdanie z realizacji drugiego tematu projektu: „Dobrze jemy ze szkołą na widelcu”. Tym razem uczniowie zastanawiali się nad tym, skąd bierze się jedzenie? Właśnie tak brzmiał tytuł tego odcinka. W rozwinięciu i w galerii działania uczniów, którzy podjęli się realizacji tego tematu. Zapraszamy serdecznie.

Ela Korzeniowska
Treść rozszerzona
Świetlica nr 8: Prawidłowe nawyki żywieniowe


W tym roku szkolnym do ogólnopolskiego programu "Dobrze jemy ze szkołą na widelcu" dołączyła się świetlica nr 8. Uczniowie klas 2, 3 oraz 4 zostają wdrażani do zasad zdrowego żywienia. Wiadomo, że prawidłowe żywienie decyduje o zdrowiu dziecka i prawidłowym jego rozwoju. Nawyki żywieniowe należy wpajać dzieciom od najmłodszych lat, wie o tym każdy z nas. Zdrowe warzywa i owoce to podstawa dla naszych uczniów.

Agnieszka Kanar

1e: Drugie spotkanie z Marchwianem


Drugie spotkanie z bohaterami programu było równie ciekawe jak pierwsze. Tym razem Marchwian zaskoczył nas informacjami dotyczącymi możliwości jedzenia roślin rosnących na łące i w parku. Przykładem może być jarzębina, kwiaty koniczyny, a nawet żołędzie. Trzeba tylko wiedzieć, jak je przyrządzić, bo nie wszystkie nadają się do jedzenia na surowo. Dlatego nigdy nie próbujcie nic jeść bez wiedzy rodziców.
Realizując drugi temat Szkoły na widelcu, uczniowie klasy 1e, obejrzeli film z udziałem Marchwiana i Kuby, którzy gotowali domowy makaron. Dzięki temu wiemy, jak go zrobić. Poza tym rozważaliśmy, skąd jeszcze mamy jedzenie i stworzyliśmy plakaty z okazami żywności z sadu, pola, ogrodu i sklepu. Na koniec nauczyliśmy się, jak układać sztućce na talerzu po skończonym posiłku, by poinformować twórcę posiłku, czy nam smakował. Ta wiedza została przez pierwszaków przyswojona na 6, na drugi dzień na stołówce szkolnej idealnie układali sztućce, komunikując, że skończyli albo że było wyśmienite.

Ela Korzeniowska