Dobrzejemy ze Szkołą na widelcu
Dodane przez Ela Korzeniowska dnia Luty 13 2019 20:16:44
Mija kolejny miesiąc, zatem czas na relacje z naszych działań w zakresie zdrowego żywienia, czyli uczestnictwa w całorocznym projekcie: Dobrze jemy ze szkołą na widelcu.
Przekonajcie się sami, jak uczestnicy programu dobrzeją nabywając wiedzę o racjonalnym odżywianiu się. Zapraszamy do galerii i rozwinięcia.
Ela K.
Treść rozszerzona
Świetlica nr 8: Zmysły


Zmysły to temat naszego kolejnego spotkania. Dzięki nim jesteśmy w stanie poznawać otaczający nas świat, to one ostrzegają nas przed niebezpieczeństwem i to dzięki zmysłom odczuwamy przyjemność. Jakie zmysły ma człowiek i do czego mu służą ? tej odpowiedzi szukali uczniowie ze świetlicy nr 8. Wprowadzeniem do naszych zajęć był film edukacyjny z naszym przyjacielem Marchwianem, dzięki któremu dowiedzieliśmy się, że do najważniejszych zmysłów człowieka należą: wzrok, słuch, węch i smak. Wszystkie one mają wpływ na nasze zdrowie, dlatego należy o nie dbać.

Agnieszka Kanar
Magdalena Kasperek
Paulina Matysek
Magdalena Stacharska-Malec.

Klasa 1e: Smaki i zioła


Uczniowie klasy 1e po kolejnym filmowym spotkaniu z Marchwianem i Ulą są bogatsi o wiedzę o podstawowych smakach pokarmów. O tym, że rozróżniamy smaki: słodki, gorzki, kwaśny, słony, wiedzą wszyscy, ale o tym że nowością jest smak tzw. umami (z japońskiego umai, czyli pyszny), wiedzą tylko uczestnicy kolejnych zajęć ze Szkołą na widelcu.
Pierwszoklasiści poza nabyciem nowej wiedzy, utwierdzili się w przekonaniu, że lepsze niż sól, do przyprawiania pokarmów są przeróżne zioła. Nie dość, że zdrowsze, to nadają wyrazistszy smak i zapach przygotowywanym daniom. A same zioła w kuchni w doniczkach? Nie dość, że są śliczną ozdobą, to i naturalnym odświeżaczem powietrza. Polecamy.
Ela Korzeniowska