Szkoła Podstawowa nr 50 w Lublinie

B I P

Konkurs Prymasowski

Nawigacja

L K P S

Sekretariat

Sekretariat
Beata Bukowska

Pn 700 - 1600
Wt 700 - 1530
Śr 700 - 1500
Cz 700 - 1500
Pt 700 - 1330

telefon:
81 536 65 40

Godziny przyjęć
interesantów:

Pon. - Czw.
730 - 900  
1300 -1430

Piątek
730 - 1000

Kancelaria

Kancelaria
Kamilla Wójcik

Pn - Pt
730 - 1530

telefon:
81 536 65 36

PROJEKTY






Nawigacja

DOŚWIADCZENIA BIOLOGICZNE

DOŚWIADCZENIA BIOLOGICZNE


Uczniowie zainspirowani i zachęceni do samodzielnej pracy wykonują doświadczenia rozwijając swoje zainteresowania.
Zapraszamy do obejrzenia filmów i wykonania doświadczeń.

Opiekun Renata Błaszczyk




Opiekun Sylwia Moskal

Doświadczenie 1- Izolowanie DNA z owocu kiwi
Każdy organizm zawiera w sobie kod genetyczny w postaci kwasu nukleinowego. W przypadku owoców kiwi jest to DNA. W doświadczeniu chcemy wyizolować, czyli wydzielić DNA z miąższu owocu kiwi. Pod koniec doświadczenia możemy zauważyć w warstwie wierzchniej białe galaretowate nitki, które są właśnie wyizolowanym DNA.
Zapraszamy do obejrzenia filmu i wykonania doświadczenia.


Doświadczenie 2- Domowa chromatografia
Za zieleń liści odpowiada zawarty w liściach chlorofil. Chlorofil jest barwnikiem, który umożliwia roślinom przeprowadzanie procesu fotosyntezy. Dzięki niemu rośliny są samożywne.
W pokazanym doświadczeniu chcemy zbadać, czy liście trawy zawierają zielony barwnik. A może oprócz zielonego barwnika w liściach są jeszcze inne, np. żółte. W tym doświadczeniu bibuła jest tzw. fazą stacjonarną – czyli złożem, przez które badane związki wędrują. To, co wlejemy na dół szklanki jest tzw. fazą ruchomą. Bibuła nie jest idealnie równą i litą powierzchnią. Ma w sobie dziurki i kanaliki. Dzięki nim płyn, który jest fazą ruchomą, wsiąka w bibułę – dzieje się tak dzięki siłom kapilarnym. W miarę przenikania płynu przez bibułę, barwniki także przemieszczają się do góry. Barwniki różnią się od siebie. Różna jest ich budowa chemiczna np. jedne są większe, a inne mniejsze. W związku z tym wędrują z różną prędkością. Można sobie to wyobrazić tak, że przeciskają się przez te kanaliki w bibule – jeśli barwnik jest mały to łatwo mu się przecisnąć więc wędruje szybko a im jest większy, tym bardziej utyka w cienkich kanalikach i wąskich dziurkach, więc wędruje wolniej. Dlatego po jakimś czasie można zauważyć, że z jednej plamy koloru na dole bibuły zrobiły się dwie albo więcej.
Zachęcamy do wykonania takiego doświadczenia samodzielnie w domu.


Doświadczenie 3
Skrobia to cukier, który pełni funkcję materiału zapasowego u roślin. Obecność skrobi można wykryć przy użyciu jodyny. W kontakcie ze skrobią roztwór jodyny zmienia barwę z brązowej na granatową.
W doświadczeniu wykorzystano produkty pochodzenia roślinnego: makaron, mąkę pszenną, ziemniaka i jabłko.
Wykorzystując jodynę ustalono, że skrobia zawarta jest w ziemniakach, mące pszennej i makaronie, gdyż jodyna zabarwiła się na granatowo. Skrobia nie występuje w jabłkach, gdyż jodyna pozostała brązowa.
Zapraszamy do obejrzenia filmu i samodzielnego wykonania doświadczenia.
Wygenerowano w sekund: 0.01
2,072,553 unikalne wizyty